Jesenske delavnice

V Frižiderju pripravljamo prve delavnice za srednješolce in starejše osnovnošolce. Katera te najbolj vleče?

Avtonomno vozilo
(21. – 23. avgust 2015)

Imamo model avtomobila: dodamo motorje in senzorje [ultrazvočni, infrardeči – vse kar nam bo prišlo zanimivega pod kremplje] ter ga z Raspberry Pi [en tak majhen računalnik] sprogramiramo, da vozi po črti in se [morda?] ne zaletava v stene. Ne bo tako pameten kot sesalec [in tudi sesati ne bo znal, sploh; ne bo imel organa za to]. Ne bomo ga izstrelili na Mars [vsaj ne namerno, prisežem]. Bo pa kul, ker ga bomo naredili sami [kar se mu bo že od daleč videlo].

Zaslon iz vetrnice
(24. – 26. avgust 2015)

Na ventilator pripnemo LED diode [vzeli bomo superbright, ker običajne za nas niso dovolj]. Če poženemo ventilator [tip z videa ima pravzaprav tortico za DVDje] in z majhnim računalnikom [ki bo tudi sam na ventilatorju!] dovolj hitro in v ravno pravem trenutku prižigamo in ugašamo LEDice, dobimo sliko. Ta se lahko tudi spreminja. Filmov z ventilatorjem ne bomo uspeli predvajati [za to bo računalnik prešvoh, pa še resolucija bo kilava]. Najbrž pa nam bo uspelo narediti ventilatorsko uro.

Dron iz cepelina
(28. – 30. avgust 2015)

Na cepelin bomo pripeli motor s propelerjem in zraven prilepili Arduino [tudi en tak majhen računalnik, še bolj majhen od Raspberryja] ter dobili dron. [Upamo. Prinesite čelade.] Krmilili ga bomo z bluetoothom ali WiFijem [bomo še videli, kaj bo boljše]. Spuščali ga bomo po zračnem prostoru računalniške fakultete in njeni okolici. [Če bo pihal severni veter, ga bomo šli lovit po Živalskem vrtu in Rožniku.]